Clara Zetkin, Recuerdos sobre Lenin (pp. 59-70 en l’original), Ciudad de México, Partido de la Revolución Democrática, 2019. Traducció del castellà al català realitzada per Alejandro Andreassi.

[Parlant sobre la situació de la dona i la qüestió del moviment feminista]

—Com? —va exclamar Lenin, una mica bruscament—. A aquest perill està exposat tot el que diguem i fem. I si, per por d’incórrer en ell, ens abstenim de fer el que creguem convenient i necessari, ens convertim en els sants indis de les columnes. No moure’s, no tocar, perquè podríem caure des de l’alt de la columna dels nostres principis!

D’altra banda, en el nostre cas no cal mirar solament al que demanem, sinó a com el demanem. Crec haver apuntat bastant clarament a això. Ja se sap que nosaltres no resarem  de forma propagandística les nostres reivindicacions per la dona com els comptes d’un rosari, sinó que hem de lluitar tan aviat per unes com per unes altres, a mesura que el requereixin les circumstàncies. I sempre, naturalment, en relació amb els interessos generals del proletariat. Cadascuna d’aquestes batalles ens col·loca enfront de l’honorable germanor burgesa i de les seves no menys honorables lacais reformistes. Obliga a aquests a una de dues coses: o a lluitar sota les nostres banderes —cosa que no volen—, o a desemmascarar-se. Per tant , aquestes lluites delimiten el nostre camp i presenten a plena llum el nostre rostre comunista. Amb elles, guanyem la confiança de les grans masses femenines que se senten explotades, esclavitzades i trepitjades per la supremacia de l’home, per la força del patró, per la societat burgesa sencera. Traïdes, abandonades per tots, les dones treballadores reconeixen que han de lluitar al nostre costat. I no necessito jurar-li ni fer-li jurar a vostè que les lluites per les reivindicacions femenines han d’anar associades també a la meta de la conquesta del Poder, de la implantació de la dictadura proletària. Això és, en els moments presents, l’alfa i l’omega del nostre moviment. La cosa és clara, perfectament clara. Però les grans masses femenines del poble treballador no se sentiran irresistiblement arrossegades a compartir les nostres lluites pel poder, si ens limitem a bufar una vegada i una altra aquest sol crit, encara que el bufem amb les trompetes de Jericó. No i no! Les nostres reivindicacions han d’anar políticament associades també en la consciència de les masses femenines a les penalitats, a les necessitats i als desitjos de les dones treballadores. Aquestes han de saber que, per a elles, la dictadura proletària significa la plena equiparació amb l’home davant la llei i en la pràctica, dins de la família, en l’Estat i en la societat, així com l’escanyament del poder de la burgesia.

—L’exemple de la Rússia soviètica —vaig exclamar jo, interrompent-li— el prova, i aquest serà el nostre gran model. 

Lenin va prosseguir:

—La Rússia soviètica presenta les nostres reivindicacions femenines sota un angle visual nou. Sota la dictadura del proletariat, ja no són objecte de lluita entre el proletariat i la burgesia. Implantades, es converteixen en pedres per a l’edifici de la societat comunista. Això demostrarà a les dones d’altres països la importància decisiva que té la conquesta del Poder pel proletariat. Cal subratllar clarament la diferència, si volem atreure’ns a les masses femenines per a les lluites revolucionàries de classe del proletariat. La mobilització de la dona, realitzada amb una consciència clara dels principis i sobre una base ferma d’organització, és una qüestió vital per als partits comunistes i per al seu triomf. Però no ens enganyem. Les nostres seccions nacionals no veuen encara clar això. Es comporten d’un mode passiu, indolent, davant el problema d’organitzar el moviment de masses de les dones treballadores sota la direcció comunista. No comprenen que el desenvolupament i la canalització d’aquest moviment de masses és una part important de les activitats globals del partit, més encara, el cinquanta per cent de labor general del partit. I si de tant en tant reconeixen la necessitat i el valor d’organitzar un moviment femení enèrgic, amb una clara meta comunista, no és més que un reconeixement platònic de llavis fora, al qual no corresponen un desvetllament constant i la consciència del deure  de laborar dia rere dia.

“Es considera l’actuació agitadora i propagandista entre les masses femenines, l’obra de despertar i revolucionar a la dona, com una cosa secundària, com a incumbència de les camarades solament. I les hi retreu, a elles, el que les coses no vagin més de pressa i es desenvolupin amb més força. Això és fals, rematadament fals! Veritable separatisme i feminisme à rebours, com diuen els francesos, feminisme a contrapel!  Què hi ha en el fons d’aquesta manera falsa de plantejar-se el problema les nostres seccions nacionals? No hi ha, en última instància, més que un desdeny cap a la dona i cap a l’obra que aquesta pot realitzar. Sí, senyor. Desgraciadament, també de molts dels nostres camarades es pot dir allò de “furgueu en el comunista i apareixerà el filisteu”. Furgant, naturalment, en el punt sensible, en la seva mentalitat sobre la dona. Es vol prova més palmària d’això que la tranquil·litat amb què els homes contemplen com la dona degenera en aquest treball mesquí, monòton, de la casa; treball que dispersa i consumeix les seves forces i el seu temps, i submissió a l’home? Se li facilita, conformement als seus dots i a la seva vocació, plena intervenció dins de la societat. Els nens obtenen d’aquesta manera condicions més favorables per al seu desenvolupament que dins de  la família. Posseïm les lleis més avançades del món en matèria de protecció a les obreres, i els representants dels obrers organitzats les executen. Creem establiments de maternitat, asils per a mares i nens de pit, organitzem centres tècnics per a aconsellar a les mares, cursos per a la criança dels nens de pit i d’edat primerenca, etc. Fem els majors esforços possibles per alleujar les penalitats de les dones abandonades i sense treball.

“Sabem perfectament que tot això no és molt, comparat amb les necessitats de les masses femenines treballadores, que dista molt de ser encara la seva emancipació completa i efectiva. Però, comparat amb el que ocorria a la Rússia tsarista i capitalista, representa un progrés enorme. I pot fins i tot comparar-se sense por amb la realitat d’aquells països en els quals encara impera sense trava ni obstacle el capitalisme. És un bon principi de la direcció encertada. Principi que hem de continuar desenvolupant conseqüentment amb tota energia; poden vostès, a l’estranger, estar segurs d’això. Perquè cada dia que passa i es manté l’existència de l’Estat soviètic ve a demostrar encara més clarament que no podrem tirar endavant sense comptar amb els milions de dones. Imagini’s vostè el que això representa en un país en què més d’un vuitanta per cent de la població són pagesos. La petita explotació pagesa és inseparable de l’economia domèstica i de l’esclavitud familiar de la dona. En aquest respecte, vostès hauran de lluitar amb menys dificultats que nosaltres. Sempre que, naturalment, que els proletaris dels seus països acabin per comprendre d’una vegada que les coses estan madures per a la conquesta del Poder, per a la revolució. No obstant això, nosaltres, malgrat les grans dificultats que se’ns oposen, no desesperem. A mesura que creixen les dificultats, creixen també les nostres forces. Les necessitats pràctiques ens traçaran també nous camins per a l’emancipació de les masses femenines. El cooperativisme prestarà en aquest punt grans serveis, aliat a l’Estat soviètic. Naturalment, un cooperativisme comunista, no aquest cooperativisme burgès que prediquen els reformistes, l’antic entusiasme revolucionari dels quals s’ha convertit en vinagre barat. A la par amb el cooperativisme, haurà de desenvolupar-se la iniciativa personal, convertida en actuació col·lectiva i fosa amb ella. Sota la dictadura proletària, l’emancipació de la dona avançarà també en l’aldea, a mesura que es vagi realitzant el comunisme. En aquest punt, jo xifro les millors esperances en l’electrificació de la nostra indústria i de la nostra agricultura. Grandiosa obra, aquesta! Grans, immenses són les dificultats amb què ensopega la seva realització. Per a resoldre-les, serà necessari desplegar, educar les més gegantesques forces de les masses. En aquesta obra hauran de col·laborar milions de forces femenines”.

Durant els últims deu minuts, havien picat per dues vegades a la porta. Lenin va continuar parlant. En acabar, va obrir la porta i va dir:

—Vinc de seguida:

Després es va girar cap a mi i va afegir rient:

—Ara m’aprofitaré d’haver estat reunit amb una dona. Excusaré, naturalment, la meva tardança amb la coneguda eloqüència femenina, encara que la veritat és que aquesta vegada no ha estat precisament la dona, sinó l’home, el que s’ha excedit parlant. D’altra banda, puc certificar que sap vostè escoltar d’un mode admirable. Tal vegada ha estat això precisament el que m’ha temptat a parlar tant.

Mentre pronunciava aquestes paraules de broma, Lenin m’ajudava a posar-me l’abric:

—Abrigui’s vostè bé —em va dir afectuosament—. Moscou no és Stuttgart. Ja l’atendran a vostè. No es constipi. A reveure.

Cap a unes dues setmanes més tard vaig tornar a sostenir una altra conversa amb Lenin sobre el moviment femení. Va venir a visitar-me. La seva visita va ser, com era gairebé sempre, inesperada, una improvisació enmig del gegantesc  aclaparament de treball que pesava sobre el guia de la revolució triomfant. Lenin semblava estar molt fatigat i preocupat. La derrota de Wrangel [1] no era un fet encara i l’aprovisionament de queviures de les grans ciutats tenia els seus ulls clavats en el govern soviètic com una esfinx inexorable.

Em va preguntar en quin estat es trobaven les línies directrius o les tesis. Li vaig dir que s’havia reunit una gran comissió en la qual havien intervingut i exposat el seu criteri totes les camarades presents a Moscou, i que les directrius estaven acabades i serien aviat discutides en una comissió menys nombrosa. Em va dir que havíem de procurar que el tercer Congrés mundial tractés d’aquest assumpte a fons, com la cosa el requeria. Amb aquest fet només s vencerien molts dels prejudicis dels camarades.

A part d’això, era necessari que les camarades es destaquessin atacant, de ferm.

—Res de xiuxiuejar, com a bones comares, sinó parlar alt i clar, com a lluitadores —va exclamar Lenin, amb energia—. Un Congrés només cap saló en el qual les dones hagin de brillar per les seves gràcies, com en les novel·les. És un camp de batalla, en el qual cadascú ha de  lluitar per idees clares per a l’actuació revolucionària. Provin vostès que saben lluitar. Amb l’enemic, abans de res, naturalment ; però també dins del partit, quan faci falta. Cal no oblidar que es tracta de les grans masses femenines. El nostre partit rus secundarà totes les proposicions i totes les mesures que ajudin a conquistar-les. Si aquestes masses no venen a nosaltres; els contrarevolucionaris poden aconseguir emportar-se-les amb ells. No es pot perdre de vista això. 

—Sí, cal conquistar a les masses femenines, encara que, com es deia de Stralsund, estiguin lligades amb cadenes al cel [2] —vaig intervenir jo, recollint el pensament de Lenin—. Aquí, en l’ambient de la revolució, amb la seva plètora de vida i les seves ràpides i fortes pulsacions, he concebut el pla d’una gran acció internacional entre les masses femenines treballadores.

Aquest pla me l’han suggerit, molt especialment, els grans congressos i conferències de dones sense partit que aquí se celebren. Cal intentar trasplantar aquests mètodes del camp nacional al camp internacional. És innegable que la guerra mundial, amb els seus estralls, han commogut en el més profund a grans masses de dones de les més diverses classes i sectors socials. Les ha agitat, ha sembrat en elles la inquietud. En forma de les més angoixants preocupacions pel manteniment i el contingut de la seva vida, s’alcen avui davant la dona problemes que la majoria d’elles amb prou feina sospitaven i que molt poques enfocaven clarament. La societat burgesa és incapaç de donar una solució satisfactòria a aquests problemes. Això només pot fer-ho el comunisme. I això és el que tenim nosaltres que portar a la consciència de les grans masses femenines dels països capitalistes, organitzant amb aquest objecte un gran Congrés internacional de dones sense partit.

Lenin no em va contestar immediatament. Amb la mirada com a volta cap a endins, la boca atapeïda i el llavi inferior una mica sortint, meditava.

—Sí —va dir al cap d’una estona—, caldrà fer-lo. El pla és bo. Però el millor pla, el més excel·lent, no serveix de res si no se sap gestionar. Ha pensat vostè ja sobre la seva execució? Com concep vostè aquesta?

Li vaig exposar minuciosament les meves idees sobre això. Li vaig dir que el primer era formar un Comitè integrat per unes quantes camarades de diferents països i que, mantenint-se en constant i estret contacte amb les nostres seccions nacionals, s’encarregués de preparar, executar i utilitzar el Congrés. Si aquest Comitè podia començar a actuar immediatament d’un mode oficial i públic o no, era una qüestió d’oportunitat que caldria meditar. En tot cas, la primera tasca de les seves membres en cada país rauria establir contacte amb les dirigents de les obreres sindicalment organitzades, amb les dirigents del moviment polític proletari de la dona, i d’organitzacions femenines burgeses de totes les classes i tendències, com a metgesses, professores, escriptores, etc., de prestigi, i formar un Comitè nacional  sense partit de treball i de preparació del Congrés. Amb membres d’aquests Comitès nacionals es formaria un organisme internacional, la missió del qual seria preparar i convocar el Congrés internacional, fixar el seu ordre del dia i lloc i data per a la seva celebració.

El Congrés hauria de tractar en primer terme, al meu judici, el dret de la dona al treball professional. En relació amb això, podien plantejar-se els problemes de l’atur, del salari i del sou iguals per a rendiment igual; de la jornada legal de vuit hores i de les lleis de protecció per a les obreres, de l’organització sindical i professional, de l’assistència social per a la mare i el nen, de les institucions socials per a alleujar de la feina de casa a les dones de casa i a les mares, etc. En l’ordre del dia haurien de figurar, a més, el problema de la posició de la dona davant el dret matrimonial de família i davant el dret públic. Vaig raonar aquestes proposicions i vaig continuar exposant com els comitès nacionals haurien de preparar a consciència el Congrés en cada país, per mitjà d’una   campanya sistemàtica de mítings i en la premsa. Vaig dir que aquesta campanya tenia una importància especial per a posar dempeus a les grans masses de dones, per a impulsar-les al fet que s’ocupessin seriosament dels problemes posats a discussió i per a canalitzar la seva atenció cap al Congrés i, per tant, cap al comunisme i cap als partits de la Tercera Internacional. Que aquesta campanya havia d’orientar-se cap a les dones treballadores de totes les capes socials, assegurant l’assistència i la col·laboració en el Congrés de representants de totes les organitzacions femenines convidades i de delegades de tots els mítings de dones que s’organitzessin. I el Congrés havia de ser una veritable representació popular, encara que en un sentit molt diferent del dels parlaments burgesos.

Que, indubtablement, els comunistes havien de ser, no sols la força propulsora, sinó també, i sobretot, la força dirigent del treball de preparació. Que per a això havien de comptar amb el suport més enèrgic de les nostres seccions. I que això es referia també, naturalment, a l’actuació  del Comitè internacional, als mateixos treballs del Congrés i al mode d’utilitzar en gran escala els resultats d’aquest. Que en el Congrés s’havien de presentar tesi o bé proposicions comunistes a tots els problemes, nítidament perfilades, quant als principis, i procurant, a més, que estiguessin objectivament, raonades i amb un domini científic dels fets socials. Que aquestes tesis havien de ser prèviament discutides i aprovades per l’Executiva de la Internacional Comunista. Que les solucions i consignes comunistes havien de ser l’eix dels treballs del Congrés, fent girar entorn d’elles l’atenció  pública. Que, una vegada celebrat el Congrés, aquestes consignes havien de difondre’s per mitjà de l’agitació i la propaganda entre les més àmplies masses femenines i presidir les accions internacionals de masses de la dona. Que una condició inexcusable per a això era, evidentment, que les comunistes actuessin en tots els comitès i en el mateix Congrés com una unitat tancada i ferma, que col·laboressin d’un mode fonamentalment clar i sistemàticament incommovible, sense permetre que ningú dansés pel seu compte.

Durant l’exposició de les meves idees, Lenin havia assentit diverses vegades amb el cap i fet diverses interrupcions breus de conformitat, amb el que  jo deia.

—Crec, benvolguda camarada —va dir quan vaig haver acabat—, que ha enfocat vostè la cosa molt bé en l’aspecte polític i també en el fonamental, pel que fa a l’organització. Jo opino absolutament que en les circumstàncies actuals, aquest Congrés podria tenir una gran importància. Podria posar-nos en contacte amb grans masses de dones, i, molt especialment, amb masses de dones de totes les professions, obreres industrials, obreres domiciliàries, i també amb les mestres i altres empleades públiques. Seria magnífic, magnífic! No hi ha més que pensar en la situació que es plantejaria en les grans lluites econòmiques, i fins i tot en les vagues polítiques. Quin increment més enorme de força significarien per al proletariat revolucionari aquestes masses de dones posades conscientment en rebel·lia! Sempre, naturalment, que aconseguíssim atreure’ns-les i sabéssim retenir-les al nostre costat. Sortiríem guanyant amb això molt, moltíssim. Però, veurem, quin criteri té vostè sobre alguns punts concrets? És molt probable que els governs no veiessin amb bons ulls l’obra del Congrés, que pretenguessin impedir-ho. És clar que difícilment s’atrevirien a reprimir-ho brutalment. Ja sé que a vostè això no la intimida. Però no tem vostè que en els comitès i en el mateix Congrés les comunistes podrien veure’s atropellades per la preponderància numèrica de les dones burgeses i reformistes i per la seva rutina? I a més, i sobretot, confia vostè realment en la formació marxista de les nostres camarades, creu vostè que podria reclutar-se entre elles una tropa de xoc capaç de sostenir la lluita amb honor?

Li vaig contestar que les autoritats difícilment procedirien contra el Congrés per la violència i que les mortificacions i les brutalitats que es cometessin contra ell no aconseguirien més que fer campanya a favor seu  i en el nostre. Que al número i als mètodes rutinaris dels  elements no comunistes, nosaltres, les comunistes, oposaríem la superioritat científica del materialisme històric en el mode de concebre i esclarir els problemes socials i en la conseqüència de les nostres mesures per a resoldre’ls, i, finalment, el triomf de la revolució proletària a Rússia i l’obra fonamental d’aquesta per l’emancipació de la dona. Que els flacs i les faltes que hi hagués quant a la formació i a la capacitat d’algunes camarades es podien compensar amb una preparació i una col·laboració sistemàtiques. Que en aquest respecte, xifrava les meves millors esperances en les camarades russes, que serien el nucli de ferro de la nostra falange. Que del braç d’elles jo em llançaria amb tota tranquil·litat a batalles majors que les d’un Congrés. I que, a més, si ens derrotaven per vots, aquesta batalla faria passar a primer pla la causa del comunisme i tindria una importància propagandista enorme, procurant-nos punts de contacte i elements per a seguir treballant.

Lenin es va tirar a riure amb totes les seves ganes:

—Sempre la mateixa entusiasta defensora de les revolucionàries russes! Sí, sí, acer vell no s’oxida. En el fons, crec que té vostè raó. També la derrota després d’una dura lluita seria un avanç, una preparació per a futures conquestes entre les masses de dones treballadores. Ben mirat tot, es tracta d’una empresa digna de tot el que en ella s’aventuri. La derrota mai podria ser completa. I, naturalment, jo confio en el triomf, desitjo el triomf de tot cor. Aquest triomf reforçaria enormement el nostre poder, estendria i consolidaria en grans proporcions el nostre front de lluita, portaria a les nostres files vida, moviment, activitat. I això sempre està bé. A més, aquest Congrés sembraria i avivaria en el camp de la burgesia i dels seus amics reformistes la inquietud, la inseguretat, els antagonismes, els conflictes. Cal imaginar-se tots els elements que es reunirien en el Congrés sota un mateix sostre amb les “hienes de la revolució”, i, si les coses vinguessin ben donades, sota la seva direcció: les bones i submises socialdemòcrates que acaten l’alta direcció de Scheidemann [3], Dittmann [4] i Legien [5]; les piadoses cristianes, beneïdes pel Papa o agenollades davant Luter; respectables filles d’alts consellers i conselleres de govern recentment sortides del forn;  pacifistes angleses amb port de “ladies”, i apassionades feministes franceses! Quina estampa de caos, de decadència, de món burgès, seria aquest Congrés! Quin magnífic reflex de la seva incapacitat per a trobar un camí i una solució! Els efectes d’aquest Congrés accentuarien la descomposició i afeblirien amb això les forces de la contrarevolució. Tot el que sigui afeblir la potència de l’enemic, és enrobustir la nostra pròpia força. Jo soc partidari d’aquest Congrés; parli vostè d’això amb Grigory. Ja veurà vostè com comprèn en tot el seu abast la importància de l’assumpte. Nosaltres ho secundarem enèrgicament. Mans, doncs, a l’obra, i molta sort! 

Encara parlem una estona sobre la situació a Alemanya i principalment sobre el pròxim “Congrés d’unificació” dels vells “espartaquistes”, amb l’ala d’esquerra dels independents [6].

Després, Lenin es va anar corrent, i, en passar per una habitació, en la qual  estaven treballant alguns camarades, els va saludar cordialment. El meu pla va trobar també l’aprovació del camarada Zinoviev. Em vaig lliurar plena d’esperança als treballs preparatoris. Desgraciadament, la idea del Congrés es va estavellar contra la intransigència de les camarades alemanyes i búlgares, que, en aquells dies, eren les que, fora de la Rússia soviètica, acabdillaven el millor moviment femení comunista.

Quan li ho vaig explicar a Lenin, aquest va exclamar:

—Quina llàstima, quina llàstima! Aquestes camarades han malgastat una magnífica ocasió per a obrir a grans masses de dones una perspectiva d’esperança i atreure-les així a les lluites revolucionàries del proletariat. Qui sap si aquesta ocasió propícia tornarà a presentar-se tan aviat! El ferro cal picar-lo quan està al vermell. Però el problema queda en peus. Deuen vostès buscar el camí d’arribar a les masses de dones, llançades pel capitalisme a la misèria més espantosa. Tenen vostès que buscar-ho, costi el que costi! Davant aquest imperatiu, no hi ha escapatòria possible. Sense un moviment organitzat de masses sota la direcció dels comunistes no podrem triomfar sobre el capitalisme ni edificar el comunisme. Per això l’Aquerón [7] de les masses femenines no té més remei que moure’s, més tard o més d’hora.

Notes

[1] Piotr Wrangel (1878-1928), noble i militar rus, cap de l’exèrcit blanc del Caucas i del Moviment Blanc a Ucraïna  durant la guerra civil.

[2] En la obra de teatro de Schiller, Wallenstein, sobre el general que va participar en la Guerra dels Trenta Anys, un dels personatges. un caputxí critica a Wallenstein: “Es un fanfarrón, un traga-espadas que quiere apoderarse de todas las fortalezas. Se jactó con impíos labios de tomar Stralsund, aunque estuviera atada al cielo con cadenas. Pero gasta la pólvora en salvas”, en Marcelino Dávalos, Monografía del teatro, Ciudad de México, 1917, p. 111. 

[3] Phillip Scheidemann, (1865-1939), membre de la direcció del SPD, del Consell de Comissaris del Poble – Rat der Volksbeauftragten constituït el 10 de novembre de 1918) i canceller de la República de Weimar (13-2-1919-21-6-1919), veure Kittel, Manfred, “Scheidemann, Philipp” in: Neue Deutsche Biographie 22 (2005), S. 630-631 [Online-Version]; URL: https://www.deutsche-biographie.de/pnd118754351.html#ndbcontent.

[4] Wilhelm Dittmann, (1874-1954), membre del SPD fins el 1917 quan s’incorpora al USPD (Partit Socialdemòcrata Independent d’Alemanya, on romandre fins al 1920 oposant-se a la unió amb el KPD, durant el . Per tant torna al SPD on romandrà fins al seu exili en 1933, veure Kotowski, Georg, “Dittmann, Wilhelm” in: Neue Deutsche Biographie 4 (1959), S. 3-4 [Online-Version]; URL: https://www.deutsche-biographie.de/pnd119254069.html#ndbcontent

[5] Carl Legien (1861-1920), president de la Comissió General dels Sindicats Alemanys des de 1891, membre de l’ala dreta de la socialdemocràcia alemanya i defensor de la política de “treva política” (Burgfriede) durant la Primera Guerra Mundial i signatari, amb Hugo Stinnes (1870-1924) (representant de la patronal de l’industria pesada), del pacte social que va a obrir la primera etapa de la República de Weimar el 15 de novembre de 1918, veure Potthoff, Heinrich, “Legien, Carl” in: Neue Deutsche Biographie 14 (1985), S. 61-63 [Online-Version]; URL: https://www.deutsche-biographie.de/pnd11857101X.html#ndbcontent.

[6] Partit Socialdemòcrata Independent d’Alemanya [USPD – Unabhängige Sozialdemokratische Partei Deutschlands][7] El riu Aqueronte o Aquerón està situat en l’Epir, regió nord-occidental de Grècia. Segons la mitologia grega per aquest riu transportava el barquer Caront les ànimes al Hades, el inframon grec.